Broodpudding

Broodpudding

Heb je nog stol, brood of broodjes over? Weggooien is Zonde!

Broodpudding is de ideale oplossing voor je overgebleven broodproducten.

Gebruik voor dit recept 100 gr gesmolten boter, 300 gr oud brood, 900 ml melk, 50-150 gr suiker/honing/iets anders zoets, 7 eieren, een beetje kaneel en een snuf zout. Verwarm de oven voor op 160 °C en snijd het brood in kleine stukjes. Hussel het met de gesmolten boter en leg dit op een bakplaat met bakpapier. Zet de plaat tien minuten lang in de oven en verhit ondertussen de melk in een pannetje – zet het pitje uit wanneer de melk bijna kookt! Mix vervolgens de suiker, eieren, kaneel en het zout en giet hier dan voorzichtig – terwijl je met een garde klopt – de warme melk overheen. Voeg hier weer het geroosterde brood aan toe en laat dit zo’n 30 minuten staan. Als je het mengsel erna in een ingevette ovenschaal doet, pop je het een halfuurtje in de oven en tadaaa: je broodpudding is ready to go


Hartige broodlolly's

Hartige broodlolly's

Ingrediënten

1 bruin casinobrood, in de lengte gesneden
2 courgettes
1 pot geroosterde paprika’s, goed uitgelekt
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel milde paprikapoeder
zout, versgemalen peper
suiker
25 houten spiesen

Bereiding

Schaaf de courgettes in de lengte in dunne plakken en bestrooi ze met zout. Laat ze zo een half uur liggen. Dep de plakken droog, bestrijk ze met olijfolie en rooster ze in een grillpan gaar met mooie bruine streepjes. Laat de plakken op keukenpapier uitlekken. Pureer de paprika’s met paprikapoeder, zout en peper en eventueel en klein beetje suiker tot een gladde puree. Snijd de korsten van het brood. Rol de plakken brood met de deegroller iets platter en bestrijk ze met paprikapuree. Leg de plakken courgette erop. Rol de plakken brood vanaf een korte kant stevig op. Verpak de rolletjes in plasticfolie en laat ze in de koelkast in een uur opstijven. Snijd de broodrollen met een scherp glad mes in plakken van ongeveer 1 cm dik. Steek in elk rolletje vanaf het punt waar het brood aan de buitenkant eindigt een spies tot bijna aan de bovenkant van het rolletje. Leg de broodlolly’s 'dakpansgewijs' op een schaal. 

 


Bruine bol met witlof en kastanjechampignons

Bruine bol met witlof en kastanjechampignons

Ingrediënten

2 bruine bollen of pistolets
1 eetlepel olijfolie of notenolie
100 g hamreepjes
2 struikjes witlof, in repen
100 g kastanjechampignons, in plakjes
1 eetlepel balsamicoazijn
versgemalen zwarte peper

Bereiding

Halveer de bruine bollen en hol ze eventueel iets uit. Verhit de olie en bak hierin de vleesreepjes 3 minuten. Schep de witlof en champignons erdoor en roerbak nog 3-4 minuten. Blus af met balsamicoazijn en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Vul de bruine bollen ermee.

Bereidingstijd: circa 10 minuten