Kerst Bestellijst

Kerst Bestellijst

Bestel gemakkelijk al uw Kerst producten met onze kerst bestellijst. Lever deze uiterlijk zaterdag 22 december in, zodat u gegarandeerd een tafel vol lekkers heeft!

Op maandag 24 december zijn al onze winkels extra geopend van 08.00 tot 16.00. U kunt ervoor kiezen om uw kerstbestelling deze dag af te halen.

Tevens hebben we een compleet assortiment beschikbaar in onze winkels. Alles wordt vers gebakken en gemaakt!

 

Op maandag 31 december zijn al onze winkels extra geopend van 08.00 tot 16.00. Deze dag bakken we volop oliebollen en appelbeignets. In onze winkels liggen verder verse broodjes en stokbrood. Deze dag bakken we geen groot brood.

Download onze bestellijst hier:

Kerst Bestellijst

 

 

 



Kerststol bekroond met goud

Kerststol bekroond met goud

De kerststol  van Bakkerij van Doorn is door het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen Bekroond met Goud. Hiermee voldoet het product aan strenge kwaliteitseisen en onderscheidt het zich van andere producten. Bakkerij van Doorn mag de titel de komende 6 maanden voeren. 
Bakkers die kwalitatief hoogwaardige producten bakken, komen in aanmerkingen voor een Gouden Bekroning. Tijdens de keuring, die wordt uitgevoerd door de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen, wordt naar diverse aspecten van het product gekeken. De geanonimiseerde producten worden beoordeeld op bijvoorbeeld vorm, kleur, geur en smaak/aroma.



Kaneelcake bekroond met goud

Kaneelcake bekroond met goud

De kaneelcake van Bakkerij van Doorn is door het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen Bekroond met Goud. Hiermee voldoet het product aan strenge kwaliteitseisen en onderscheidt het zich van andere producten. Bakkerij van Doorn mag de titel de komende 6 maanden voeren. 
Bakkers die kwalitatief hoogwaardige producten bakken, komen in aanmerkingen voor een Gouden Bekroning. Tijdens de keuring, die wordt uitgevoerd door de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen, wordt naar diverse aspecten van het product gekeken. De geanonimiseerde producten worden beoordeeld op bijvoorbeeld vorm, kleur, geur en smaak/aroma.



Ons nougatientje is bekroond met goud!

Ons nougatientje is bekroond met goud!

Nougatientje van Bakkerij van Doorn verdient Gouden Bekroning

Nougatientje van Bakkerij van Doorn is door het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen Bekroond met Goud. Hiermee voldoet het product aan strenge kwaliteitseisen en onderscheidt het zich van andere producten. Bakkerij van Doorn mag de titel de komende 6 maanden voeren.

Bakkers die kwalitatief hoogwaardige producten bakken, komen in aanmerkingen voor een Gouden Bekroning. Tijdens de keuring, die wordt uitgevoerd door de keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen,  wordt naar diverse aspecten van het product gekeken. De geanonimiseerde producten worden beoordeeld op bijvoorbeeld vorm, kleur, geur en smaak/aroma.

De lat ligt hoog
Om in aanmerking te komen voor een Gouden Bekroning moet het product aan hoge eisen voldoen. De score wordt uitgedrukt in maximaal 5 gouden medailles per onderdeel. Wanneer een product op 3 onderdelen de maximale score haalt en alle andere onderdelen niet lager scoort dan een 4, verdient het de titel Bekroond met Goud. Nougatientje van Bakkerij van Doorn en andere met Goud Bekroonde producten zijn voor de consument herkenbaar door de gouden zegel. Alle producten die met Goud Bekroond worden, zijn terug te vinden op de website www.bekroondmetgoud.nl.

Het Nederlands Bakkerij Centrum
Het Nederlands Bakkerij Centrum is het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij. Bij het Nederlands Bakkerij Centrum werken diverse keurmeesters met een lange staat van dienst in de bakkerijsector. De keuringen van het Bakkerij Centrum zijn objectief en onafhankelijk en worden al ruim 100 jaar uitgevoerd.



Brood: Belangrijke voedingsstoffen

Brood: Belangrijke voedingsstoffen

Volkorenbrood zit barstensvol gezonde voedingsstoffen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

  •          Koolhydraten (zetmeel). Geven energie. Wie gezond eet, haalt 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten.
  •          Eiwitten. Bouwstof voor lichaamscellen. Huid, spieren, botten, bloed en organen zijn opgebouwd uit eiwitten.
  •          Jodium. Voor een goede werking van de schildklier. Dankzij speciaal bakkerszout zorgt brood voor ongeveer 50% van de jodiuminname van de gemiddelde Nederlander.
  •          IJzer. Tip voor mensen met ijzertekort (bloedarmoede): eet fruit of drink vruchtensap bij de broodmaaltijd. Vitamine C bevordert de ijzeropname.
  •          Vezels. Goed voor darmwerking, cholesterolgehalte, gezond gewicht. Verkleinen tevens de kans op hart- en vaatziekten.
  •          Vitaminen. Vooral vitamine B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur).

 

Wist u dat?...HET WOORD 'BOTERHAM' AFKOMT VAN EEN RAMMEL?

Waarom heet een boterham eigenlijk boterham?

Een boterham is een plak gesneden brood. Waar het woord precies vandaan komt is niet bekend. Het eerste deel van het woord, 'boter', is duidelijk. Vroeger werd een stuk brood met alleen boter gegeten of met alleen kaas of ham. De 'ham' uit het woord heeft niets met vlees te maken, maar komt waarschijnlijk voort uit een spelling van vroeger. Toen schreef men boteram of boterram. Een rammel (of remmel) is een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens 'rammekes'. In sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van 'bammetjes'. 'Ham' zou ook 'brok' of 'homp' kunnen betekenen. Ze aten vroeger immers hompen brood en geen dunne sneetjes. 'Boterhomp' komt ook in de buurt van 'boterham'.



Paasbrunch

Paasbrunch

Een paasbrunch is lunch en ontbijt ineen. Dat betekent dat eigenlijk alles mag: van zoet tot hartig, geserveerd in meerdere ­gangen of alles tegelijk op tafel, chique of lekker ­casual. Een paar suggesties van onze kant!

 

Brood is de basis

Natuurlijk hoort er tijdens een feestelijke brunch brood op tafel. Om te beleggen, als basis van mooie gerechten of als ¬afwisseling tussen de gangen door. Kies tijdens de Paasdagen bijvoorbeeld voor zachte, romige brioche of voor een goed gevuld Paasbrood?



Quiche

Een hartig taartje is perfect bij een brunch: gemakkelijk voor te bereiden en de mogelijkheden qua inhoud zijn eindeloos. Bij bakkerij van Doorn raden we onze vegetarische quiche lorraine aan.

 

 



Pasen

Pasen

Bestel gemakkelijk al uw Paasproducten met onze paasbestellijst. Lever deze uiterlijk donderdag 29 maart in, zodat u gegarandeerd een tafel voor lekkers heeft!

 

Download onze bestellijst hier:

Pasen bestellijst

 

 



Feit of fabel?

Feit of fabel?

Feit of fabel? Hieronder hebben we enkele voorbeelden uit de praktijk.

 

Meergranenbrood is gezonder dan volkorenbrood Meergranenbrood kán gezonder zijn dan volkoren, maar is dat niet per definitie. De voedingswaarde van brood hangt nauw samen met de ingrediënten. Volkorenbrood is altijd gemaakt van volkorenmeel. Dit is wettelijk vastgelegd. In volkorenmeel is de gehele graankorrel vermalen. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en ¬mineralen dan bloem en meel. Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kán als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het tenminste evenveel voedings¬stoffen als volkorenbrood. Als er ook nog gebroken of ¬geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen. Meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor ¬witbrood, gemaakt zijn. In dat geval zal het brood minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood.

Speltbrood is koolhydraatarm Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar. Het lijkt wel of spelt ietsje meer eiwitten bevat dan tarwe. Spelt en tarwe zijn nauw aan elkaar verwant. Eigenlijk zijn het neef en nicht. Zodoende is ook de voedingswaarde van spelt redelijk vergelijkbaar met die van tarwe.

Geroosterd brood bevat evenveel calorieën als gewoon brood Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat dan een gewoon sneetje brood is een fabel. De hoeveelheid ¬calorieën per snee is namelijk gelijk: circa 83 kcal. Tijdens het roosteren verbranden er geen calorieën. Wat wél verschil kan maken, is de boter die je erop smeert; of het nou halvarine, margarine of roomboter is. Op een geroosterde boterham smeer je snel meer, onder andere doordat het smelt.

Noten en zaden geven brood een hogere voedingswaarden Noten, zaden en pitten worden regelmatig in brood verwerkt of er bovenop gebruikt als decoratie. Dit maakt brood niet alleen extra lekker, het levert ook extra voedingsstoffen op. Noten, zaden en ¬pitten zijn over het algemeen namelijk rijk aan onverzadigd vet: de gezondere vetten. Ook heeft de toevoeging invloed op het gehalte aan vitamines B3, B6, foliumzuur (B11) en vitamine E en de mineralen ijzer, zink, koper, calcium en magnesium. Noten, maanzaad, ¬sesamzaad, en zonnebloem- of pompoenpitten leveren dus extra voedingsstoffen. Bovenop de voedingsstoffen die al in brood zelf zitten.

 

 



Carnaval

Carnaval

Van 10 t/m 13 februari is het weer carnaval!

Voor dit volksfeest hebben we voor u onze saucijzenbroodjes voordelig geprijsd.
Bij aankoop van 4 stuks, krijgt u de 5de gratis. Lekker als ontbijt, lunch, of na een avondje stappen!
Uiteraard hebben we ook voldoende Brabantse worstenbroodjes in onze winkels.

Openingstijden carnaval:

Winkel:

Maandag 12 februari

Dinsdag 13 februari

Rietzanger

09.00 – 13.00

09.00 – 13.00

Campanulaplein

Gesloten

Gesloten

Schijndel

09.00 – 13.00

09.00 – 13.00

Boxtel

Gesloten

09.00 – 13.00

’s-Hertogenbosch

09.00 – 15.00

09.00 – 15.00

Sint-Oedenrode

Gesloten

09.00 – 13.00



Begin het jaar gezond!

Begin het jaar gezond!

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, etc.

Het eten van volkoren producten verlaagt risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Verder zijn volkoren graanproducten een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.

Om te profiteren van de gezondheidswinst en van de belangrijke voedingsstoffen, geldt het advies om er voldoende van te eten en witte graanproducten zoveel mogelijk te vervangen door volkoren varianten. 

 

De graankorrel bestaat uit 3 delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en om het geheel de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. 

Volkoren pasta is gemaakt van ten minste 50% volkorenmeel. Witbrood en witte pasta daarentegen zijn gemaakt van tarwebloem. Tarwebloem bevat alleen het middelste deel van de graankorrel. 

Volkorenbrood

Volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er ‘volkoren’ in de naam van het brood gebruikt is, dan weet je zeker dat het volkorenbrood is. Op het etiket staat in elk geval of er volkoren(tarwe)meel is gebruikt of niet. Aan de kleur is niet te zien of brood bruin of volkoren is. Soms is brood gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Het kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Dit staat op het etiket aangegeven.