Picknick

Picknick

Ingrediënten

•    2 hardgekookte eieren
•    4 sneetjes desem volkoren
•    50 g bietenhummus
•    4 blaadjes babyromaine 
•    4 plakken belegen kaas
•    100 g wortel julienne

 

Bereiding:

Snijd de eieren in plakjes.
Besmeer de boterhammen met een laag bietenhummus. Verdeel hierover de plakjes babyromaine en verdeel de plakjes ei hierover. Stapel verder met de plakjes kaas en wortel jullienne.
Besmeer de overige twee boterhammen met boter en druk deze er goed bovenop.
Snijd de sandwiches met een scherp mes doormidden zodat je de kleurijke binnenkanten goed kan zien.
Verpak de sandwiches in bakpapier en bind ze eventueel vast met een touwtje

 


Warme appelcrumble

Warme appelcrumble

Deze appelcrumble maak je van het overheerlijke witbrood van de ambachtelijke bakker, en onder andere appels en rozijnen. Zo lekker, die moet je proeven!

Ingrediënten:

  •          2 sneetjes oud witbrood zonder korst
  •          8 gemberkoekjes
  •          6 stevige appels
  •          100 ml appelsap
  •          100 gram rozijnen
  •          2-3 eetlepels vloeibare margarine

Bereidingswijze:
Schil de appels, snijd ze in stukjes en breng ze in een pan aan de kook met het appelsap en de rozijnen. Kook de appels in 10-15 minuten zachtjes gaar. Roer het geheel tot een grove compote. Verkruimel de sneetjes brood in de keukenmachine en maal daarna de gemberkoekjes in de keukenmachine tot een grof kruimelig mengsel. Meng het broodkruim en de margarine erdoor. Schep de compote in vier ovenvaste eenpersoons schaaltjes en strooi de kruimels erover. Schuif de schaaltjes 15 cm onder een hete ovengrill en laat het kruimellaagje in 2-3 minuten knapperig en goudbruin worden.

Voor 4 personen.


Clubsandwich met avocado, biet en geitenkaas

Clubsandwich met avocado, biet en geitenkaas

Met een broodje van de bakker kun je ook thuis in een handomdraai een heerlijke lunch of gemakkelijk diner bereiden. Daarvoor hoef je echt niet naar een restaurant.

Ingrediënten:

  •          12 sneetjes meergranen brood
  •          2 rijpe avocado’s
  •          sap van ½ citroen
  •          1 gekookt bietje
  •          versgemalen zwarte peper
  •          4 eetlepels yoghurtmayonaise
  •          50 g rucola
  •          150 g zachte geitenkaas, verkruimeld

Bereidingswijze:
Schil de avocado’s, snijd het vruchtvlees in blokjes en meng ze in een kommetje met 1-2 eetlepels citroensap. Wrijf het velletje van het bietje en snijd ook het bietje in kleine blokjes. Meng de blokjes biet met 1 eetlepel citroensap, zout en royaal peper. Bestrijk 8 sneetjes meergranenbrood met mayonaise en verdeel over deze sneetjes de rucola, avocado, biet en tot slot de brokjes geitenkaas. Stapel deze belegde sneetjes brood twee aan twee op elkaar en dek ze af met de laatste sneetjes. Leg de clubsandwiches op vier borden, snijd ze diagonaal door en steek ze vast met een satéstokje.

Voor 4 personen


Stokbrood met pesto en geitenkaas

Stokbrood met pesto en geitenkaas

Ingrediënten:

  •          1 stokbrood
  •          50 g (verse) rode of groene pesto
  •          50 g zachte boter
  •          100 g geitenkaas, in plakjes geschaafd

Bereidingswijze:
Meng de pesto door de zachte boter. Snijd een stokbrood in plakken. Bestrijk deze royaal met de pestoboter en leg er een plakje geitenkaas op. Druk de sneetjes stokbrood weer tegen elkaar aan, tot ze samen weer een brood vormen. Verpak het stokbrood in aluminiumfolie en leg het op het rooster van de barbecue. Keer regelmatig. Het aluminiumfolie zorgt ervoor dat het brood niet aanbrandt.


Broodquiche met prei en tomaat

Broodquiche met prei en tomaat

 Met brood maak je supersnel een lekkere quichebodem: een leuke manier om eventueel oud brood te verwerken.

Ingrediënten:

  •          8-10 sneetjes meergranenbrood, zonder korst
  •          2 eetlepels olijfolie
  •          300 gram panklare prei
  •          1 teen knoflook, uitgeperst
  •          2 theelepels tijm
  •          3 eieren
  •          100 ml kookroom
  •          versgemalen zwarte peper
  •          100 gram abdijkaas in blokjes of verkruimelde blauwe kaas (Danish blue)
  •          2 tomaten, in plakjes
  •          zwarte peper

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een quichevorm of springvorm van 24-26 cm doorsnede dik in. Bekleed de vorm en de randen met de sneetjes brood en druk ze stevig aan. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de prei met knoflook en 1 theelepel tijm circa 2 minuten en verdeel dit over de broodbodem. Klop in een kom de eieren los met room, zout en peper en schenk dit over de prei. Verdeel de abdijkaas in blokjes of verkruimel de blauwe kaas (Danish blue) erover. Leg de tomaten op de vulling. Strooi er wat nog wat tijm en peper over en sprenkel er wat olijfolie over. Bak de quiche in de oven van 200 °C in 25 minuten bruin en gaar.

Voor 4 personen.