Duurzaamheid

Bakkerij van Doorn voelt zich verantwoordelijk voor zijn gedrag en het effect van zijn handelen op de omgeving. Daarom streeft Bakkerij van Doorn ernaar een duurzame of maatschappelijk verantwoorde onderneming te zijn en zo een balans te realiseren tussen gezond resultaat, een beter milieu, welzijn van medewerkers en een bijdrage aan de maatschappij.

Bakkerij van Doorn ontwikkelt actief beleid om duurzaam te ondernemen. In de komende jaren worden grote stappen gezet om uiteindelijk te komen tot een innovatief MVO-beleid voor de gehele organisatie. Het certificaat FSSC 22000, de internationale kwaliteitsnorm voor het voedselveiligheidssysteem, garandeert dat Bakkerij van Doorn daarbij een hoog niveau van voedselveiligheid en bedrijfsprocessen realiseert.

De maatregelen om het duurzaam functioneren van Bakkerij van Doorn continue verder te ontwikkelen komt terug in alle bedrijfsprocessen.
Bakkerij van Doorn onderscheidt enkele speerpunten in zijn duurzame beleid. Deze zijn hieronder benoemd. Per speerpunt zijn hieronder enkele van de genomen maatregelen genoemd. Duurzaamheid in ondernemerschap vergt continue aandacht en alertheid. Daarom is het aantal maatregelen groot.
Veel maatregelen hebben een breder effect dan alleen bijvoorbeeld energiebesparing of afvalbeperking. Vaak leiden maatregelen ook tot resultaat op andere punten zoals de verbetering van processen en daarmee de eindkwaliteit of de verbetering van arbeidsomstandigheden.
Al met al leiden de genoemde maatregelen tot een verbetering van de arbeidsomstandigheden door een betere werkomgeving, betere routing en ruimtewinst. De resultaten van het bedrijf verbeteren relatief door de bijbehorende afname van kosten.

Energiebesparing

Bakkerij van Doorn neemt – passend bij hun bedrijf – in toenemende maatregelen om energie te besparen (en in combinatie daarmee arbeidsomstandigheden te verbeteren en het milieu te ontzien). Daarbij laten ze zich onder meer adviseren door speciale technische bakkerijadviseurs.
Door alle maatregelen verbetert de kwaliteit en constantheid van de processen en producten in de bakkerijen. Dat zorgt naast energiebesparing en betere arbeidsomstandigheden onder meer ook voor afname van de hoeveelheid uitval en afval.
Enkele maatregelen voor energiebesparing door Bakkerij van Doorn:
• Het gebruik van zoveel mogelijk daglicht in de bedrijfsruimten.
• Het aanpassen van bakkerijprocessen, zodat zoveel mogelijk tijdens daglicht wordt gewerkt.
• Het toepassen van led-verlichting door het gehele bedrijf, van magazijn tot winkelvitrine met als resultaat: meer licht met minder stroom.
• Hergebruik van warmte van koelmotoren om de bedrijfsruimte te verwarmen.
• Het optimaal isoleren van het bedrijf bij ver- en nieuwbouw • Het aansluiten van de compressoren voor perslucht op tijdklok die de installatie uitschakelt als hij niet nodig is.
• Het tijdig reiniging van koel- en vriesapparatuur, zodat minder energie wordt gebruikt dan wel weglekt.
Afvalbeperking
Bakkerij van Doorn onderscheidt voedselafval en overig afval. Voor beide afvalstromen streeft Bakkerij van Doorn naar preventie en opwaardering van afval door het slimmer maken van de productie- en afvalketen.

Voedselafval

Voedselverliezen leiden tot economisch verlies. Dit verlies is groter naarmate de retourstroom slechter wordt benut. Ook zorgen voedselverliezen voor extra milieudruk: overbodig energieverbruik, onnodige CO2-uitstoot, overbodig waterverbruik en extra transportkilometers op de Nederlandse wegen. Voedselverliezen raken ook aan ethische aspecten zoals de wereldvoedselproblemen. Preventie en opwaardering van voedselafval zijn daarom een belangrijk speerpunt in het duurzame beleid van Bakkerij van Doorn.
Enkele maatregelen voor preventie van afval:
• Nauwgezet beheer van verse producten;
• Werken conform een stringent eigen kwaliteitsysteem (BRC, FSSC22000), onder meer gericht op het realiseren van hoge kwaliteit in producten en processen (leidt tot minder uitval en dus afval); • Elektronisch bestellen zorgt voor meer last-minute en dus meer nauwkeurige bestellingen; • Actief promoten van bake-off producten waardoor naar behoefte kan worden gebakken; • Mee terugnemen van overgebleven brood bij afnemers; • Aanbieden van retourproducten aan Voedselbanken; • Minimaliseren van verpakkingen waar mogelijk; • Beperken van papierafval door klanten aan te bevelen elektronisch te bestellen; • Versturen van de dagelijkse orderbevestigingen per mail in plaats van op papier; • Beperken van papier afval door schriftelijke communicatie (waaronder facturatie) via mail en internet in plaats van op papier.
Enkele maatregelen voor het opwaarderen van afval • Opwaarderen van afval door het scheiden van alle papier, glas, plastics, vet, etc. om zoveel mogelijk hergebruik haalbaar te maken;; • Ondersteunen van het branche-initiatief om te zoeken naar manieren om afvalproducten op te waarderen naar nieuwe consumentenproducten.

Het milieu minder belasten

• Bakkerij van Doorn heeft een uitgekiend routenetwerk van afnemers verspreid over de hele regio. Daardoor is de afstand tussen de oven van de bakker en de eter bij de afnemers van Bakkerij van Doorn letterlijk zeer kort.
• Voor een deel van het assortiment gebruikt Bakkerij van Doorn biologische ingrediënten met EKO-keurmerk (SKAL). Deze producten worden promotioneel extra ondersteund. Het aandeel biologische producten wordt geleidelijk uitgebreid.
• De seizoensgebonden ingrediënten en producten worden – waar door afnemers toegestaan – alleen in het seizoen gebruikt.
• Het slim plaatsen van ovens en afzuiging bij ver- en nieuwbouw zorgt ervoor dat de bakkerij minder snel vervuilt. Het gebruik van schoonmaakmiddelen neemt zo af en er hoeft minder tijd besteed te worden aan geestdodend schoonmaakwerk.
• Het gebruik van gecoate bakblikken die niet meer gesmeerd hoeven te worden. Daardoor zijn nagenoeg geen smeermiddelen meer nodig. Dit leidt – net als de afname van de hoeveelheid gebruikte schoonmaakmiddelen – tot een lagere milieubelasting door productie, transport en afvoer van deze middelen.

Bijdragen aan het welzijn van eindgebruikers

De producten van Bakkerij van Doorn, vaak basisvoeding, spelen een belangrijke rol in de gezondheid van onze eindgebruikers. Daarmee draagt Bakkerij van Doorn verantwoordelijkheid voor de klanten van zijn afnemers. Borging van productkwaliteit en voedselveiligheid is van cruciaal belang. Vanzelfsprekend voldoet Bakkerij van Doorn aan alle wettelijke eisen.
• Bakkerij van Doorn is FSSC 22000 gecertificeerd.
• Externe autoriteiten, zoals het Nederlands Bakkerij Centrum, beoordelen structureel de product technische kwaliteit en de naleving van de technisch-organisatorische aspecten op het gebied van hygiëne.
• Bakkerij van Doorn ondersteunt en participeert actief in branchebeleid, zoals die gericht op verlaging van zout en verzadigd vet in bakkerijproducten.
• De behoefte aan producten die voldoen aan specifieke dieetwensen varieert sterk. Bakkerij van Doorn biedt haar afnemers een deugdelijk assortiment met producten die passen in een glutenvrij dieet, een lactosevrij dieet of een zoutarm dieet. Daarnaast biedt Bakkerij van Doorn haar afnemers eveneens de mogelijkheid tot de ontwikkeling van dieetproducten op maat.
• Bakkerij van Doorn kiest bij voorkeur voor gekwalificeerde leveranciers. Daar is de betrouwbaarheid en kwaliteit van producten en diensten vaak groter. Langdurige samenwerking leidt tot meer efficiency en daarmee tot een betere eindkwaliteit, minder verspilling van energie en beperking van de afvalstroom. Ook leidt het tot een meer constante kwaliteit van de bakkerijprocessen.
• Bakkerij van Doorn neemt in hun eigen winkels actief deel aan branche-activiteiten om mensen, die het minder getroffen hebben bij te staan. Een recent voorbeeld daarvan is de actie om in Haïti na de aardbeving nieuwe bakkerijen op te zetten met behulp van fondsenwerving via een speciale broodverpakking. Ook zet Bakkerij van Doorn zich in voor de kankerstichting door actief deel te nemen aan de Samenloop voor Hoop activiteit.

Het aantal maatregelen van Bakkerij van Doorn op het gebied van duurzaam ondernemen is zeer omvangrijk. Van veel maatregelen is het positieve resultaat direct zichtbaar is. Evenzo zijn er veel maatregelen, waarvan het economisch voordeel niet direct zichtbaar of zelfs afwezig is. Toch leiden deze maatregelen over het algemeen wel tot bijvoorbeeld betere processen en op langere termijn tot betere arbeidsomstandigheden, minder milieubelasting of bijvoorbeeld beperking van afval.

image-description
image-description

Greep uit ons assortiment

Speltbrood
Speltbrood Zonder tarwe en boordevol bouwstoffen!
Nougatinetaart Heerlijke combinatie van schuim en slagroom
Desembrood Brood moet naar vroeger smaken, niet naar gisteren!

Nieuws

Openingstijden carnaval!

Komend weekend is het weer carnaval, dus zijn er een aantal winkels gesloten deze dagen. Hierbij het overzicht.